LETTE LEGENDER – LÆSELET
Lette legender er klassiske historier på lix 6 – 8. Bøgerne er illustreret af forskellige tegnere og er fulde af drama og spænding. De handler om stærke mænd og listige kvinder, kæmper, helgener og meget mere. Der er desuden historien om Morten Bisp, som kan læses omkring Mortens aften. Historien om Jack, der handler om, hvordan traditionen med lys i græskarhovedet blev til omkring halloween. Historien om Santa Lucia, som kan læses omkring Santa Lucia dag, og historien om hvordan julemanden blev til. Bøgerne er et godt tilbud til nye læsere, hvor drengene i høj grad kan være med. Bøgerne er udsolgt fra forlaget, som er lukket, men jeg har et lille lager, som kan købes her på siden under “kontakt”. Pris pr. bog 73,-
FLYV IKKE HØJT
er historien om Daidalos, der bygger en labyrint i kong Menos’ kælder. Da ingen må vide, hvordan man finder vej ud af labyrinten, sættes Daidalos og sønnen Ikaros i fangenskab i et af slottets tårne. Gennem lang tid samler de fuglefjer og bygger to sæt vinger. Endelig kan de flygte. Ikaros flyver i kådhed og overmod tættere og tættere på solen. Han tænker kun på at flyve. Han ser ikke, at voksen smelter. En fjer falder af. Flere følger og til sidst styrter Ikaros i det dybe hav. Bogen er illustreret af Ida Gantriis.
Anmeldelser
Lektør, Hans Radsted: Bøgerne indledes med en tegnet oversigt over hovedpersonerne og en kapiteloversigt, så det er let at få overblik over historien. Historierne er udmærket omsat til lix 6-8 og giver læseren fuld forståelse for historien.
Læsepædagogen, Birthe Frederiksen: De sort-hvide tegninger er lyse og lette og understøtter handlingen fint. Bøgerne begynder på samme måde, nemlig med et tegnet persongalleri og en indholdsfortegnelse. De har en flot og indbydende farveforside, som nok skal fange læsernes interesse. Tre fine bøger, som er et rigtig godt tilbud til begynderlæserne men især til de lidt ældre læsesvage elever, som her kan læse en legende.
ULVENS BØRN
er historien om de to drenge Romulus og Remus, der bliver sat i en kurv på floden, fordi den onde konge ser dem som en trussel mod tronen. En ulv finder dem og opfostrer dem sammen med sine unger, indtil en hyrde finder dem og tager dem til sig. Som voksne vender de tilbage og dræber kongen. Bogen er illustreret af Johannes Bojesen.
Anmeldelser
Se anmeldelser under ”Flyv ikke højt”, da det er fælles anmeldelse for de to bøger.
PILEN OG ÆBLET
er historien om den onde tyran Gessler. Han holder folket i stramme tøjler. Men drengen Johan og faderen Wilhelm Tell vil kæmpe for friheden. En dag bliver Johan fanget og smidt i fangekælderen. Wilhelm udfordres til at befri sønnen med sin bue og pil. Han skal ramme igennem et æble på sønnens hoved. Nægter han vil både far og søn dø. Bogen er illustreret af Gunnar Breiding.
Anmeldelse
Lektør, Jesper Holtoug: Lix-tallet er helt nede under 8. Er der skåret ned på sætningslængderne, så er en hel del svære ord derimod blevet fastholdt, hvilket hjælper med til at fastholde en stemning af “gamle dage”, spænding og udfordring mod det ukendte. Gunnar Breidings grovkornede blyantstegninger er rent hit til en fortælling af denne art: der er saft, kraft og udtryk i figurerne og samtidig er billederne så handlingsrettede og konkrete, at læsningen lettes betydeligt.
KÆMPEN I HULEN
er historien om Odysseus og hans mænd, der sejler på havet. De er meget sultne, for de har ikke fået mad i flere dage. De får øje på en ø. Odysseus går i land med 12 mænd. De finder en hule med oste så store som mænd og mælk i spandevis. Foran græsser får og geder. Mens de spiser hører de store, tunge trin, der lyder som torden. De ser en kæmpe, der er på vej ind i hulen. Kæmpen er høj som et tårn. I hans pande er der kun ét øje. Bogen er illustreret af Rasmus Jensen.
Anmeldelse
Lektør, Lisbeth Thue Hansen: I serien Lette legender kan børn fra 2.-3. klasse, fra cirka 7 år, få et indblik i nogle velkendte fortællinger. Bøgerne har en lix 6-8 og er velegnede til den første selvstændige læsning og frilæsning. Der findes flere titler om de samme legender, men ingen er så letlæselige. Odysseus bliver spændende fortalt, og læserne vil være fanget til sidste side.
DRAGEN I SØEN
er historien om ridderen Georg, der kommer til en by med en farlig drage. Når dragen spyr gift, kan det lugtes langt væk. Dragen brøler højt. Der kommer røg ud af næsen og den slår med halen. Dens skarpe klør flår jorden op. Den er vred, for den er sulten. Hver dag kommer dragen til byen, og hver dag spiser den et får. Til sidst er der ikke flere får, så den begynder at æde byens børn. En dag er det prinsessens tur, men så går Georg i aktion. Senere bliver Georg en kristen helgen, og i dag kendes han som Sankt Georg. Bogen er illustreret af Meta Bjerregaard.
Anmeldelse
Lektør, Hans Radsted: Det er to udmærkede bøger, som kan bruges på linje med de andre i serien.
DEN STORE HELT
er historien om Herkules. Lige fra han blev født, har han været en stor helt. Han er stærk og modig og vinder over det onde. Allerede da han er et år gammel, kvæler han to slanger med de bare hænder. Som voksen er han slave hos en konge i 12 år. Herkules er stadig stærk og modig, og kongen er bange for at miste sin trone til ham. Kongen vil have, at Herkules skal dø. Derfor sender han hvert år Herkules ud i verden for at løse opgaver, som ingen før har klaret. Historien er illustreret af Thomas Balle.
Anmeldelse
Lektørudtalelsen, Lisbeth Thue Hansen: I serien Lette legender kan børn fra 2.-3. klasse, fra cirka 7 år, få et indblik i nogle velkendte fortællinger. Bøgerne har en lix 6-8 og er velegnede til den første selvstændige læsning og frilæsning. Der findes flere titler om de samme legender, men ingen er så letlæselige. Herkules bliver spændende fortalt, og læserne vil være fanget til sidste side.
DEN RIGE SØN
er historien om Frans. Han er kendt i hele Assisi. Han laver altid sjov og kan lide at drille. Han er en fræk dreng, som smider om sig med penge, for hans far er en rig mand. Som ung løber han rundt om natten, drikker sig fuld og fortsætter med sine narrestreger. Han elsker fest og sang og bruger stadig mange penge. Men en dag taler Gud til ham. Fra den dag ændrer Frans sig, nu vil han tjene Gud. Han bliver til den kendte Frans af Assisi. Bogen er illustreret af Susanna Hartmann. Der er gratis opgaver til historien på forlagets hjemmeside.
Anmeldelse
Lektør, Hans Radsted: Kirsten Ahlburg er en erfaren forfatter af bøger til læsetræning, og begge historier er gengivet flot for målgruppen. Teksten er sat med en god typografi og i korte, overskuelige linjer. Hvert afsnit fylder et opslag, hvor den halve side er en sort/hvid illustration. Susanna Hartmanns glade illustrationer fungerer rigtig godt. Der findes mange udgaver af de to legender, men ingen så lette som disse. Det er to udmærkede bøger, som kan bruges på linje med de andre i serien.
JACK OG LYGTEN
er historien om Jack og den kendte græskarlygte, som vi pynter med i Allehelgensdagene. Baggrunden for græskartraditionen overrasker nok mange af os. Fanden vil have Jacks sjæl, men bliver snydt 2 gange. Jack dør, men bliver ikke lukket gennem porten til himlen. Fanden vil heller ikke vide af ham, så han bliver sendt tilbage til jorden med et stykke gloende kul. Han bruger en roe som lygte, når han vandrer rundt og skræmmer folk. Historien om Jack kommer fra Irland. Folk talte om ham i mange år. Nogle rejste til USA og tog historien med. De skar lygter af græskar, fordi de ikke havde roer. Græskarlygterne blev kaldt Jack Lanterne. Det blev starten på Halloween. Bogen er illustreret af Jørgen Stamp.
Anmeldelser
Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Bøgerne er letlæselige og egner sig som frilæsningsbøger til læsetræning. De giver læseren en god oplevelse/historie.
halloween-online.dk: En god halloweengyser for børn mellem 9 og 11 år.
Tale-Høre-Nyt, Jytte Breinholdt: Jeg kan varmt anbefale dem alle, og synes de skal være at finde på ethvert skolebibliotek – ikke mindst på specialskolens, hvor jeg med stor succes har anbefalet dem til kolleger, der bruger dem, når der arbejdes med diverse temaer og som frilæsning.
Dansk Audiologopædi, Sanne Kjerstein Madsen: Bøgerne er rigtig gode at læse i indskolingen – både som den selvstændige frilæsning og til oplæsning. Indholdet kan meget nemt udvides til traditioner og vaner: hvorfor gør vi, som vi gør? Bøgerne er bestemt anbefalelsesværdige. Mon ikke der bliver kø på det lokale Skolebibliotek.
GÆS I SKURET
er historien om Morten Bisp, som lægger navn til vores Mortensaften. Som 15-årig bliver Martin sendt til hæren. Han kæmper i flere år, men han kan ikke lide at være soldat. Han vil hellere hjælpe folk end dræbe dem. Han vil døbes og være kristen. Martin lever i mange år som fattig munk. Han gør mange gode ting. Han gør syge raske og giver mad til de fattige. Nogen siger også, at han vækker de døde. Til sidst bliver Martin kendt i hele landet, endda også i andre lande. Folk vil gerne have ham til biskop, men Martin vil ikke. Han løber ud på landet og gemmer sig i et skur fuld af gæs. Det er mange år siden Martin levede, men vi husker ham stadig. I Danmark kalder vi ham Morten Bisp. Vi fejrer ham en gang om året på Mortensaften i november. Vi spiser gås eller and. Gåsen skal dø, fordi den ikke hjalp Martin. Bogen er illustreret af Hanne Louise Nielsen.
Anmeldelse
Lektør, Ingrid Martlev: En udmærket fortalt lille historie illustreret af Hanne Louise Nielsen med humoristiske sort/hvide tegninger, som passer fint til teksten. De mange lydrette ord gør, at teksten kan læses fra 7 år. Det er jo sjovt at vide, hvorfor vi holder “Mortens aften”, hvilket mange voksne nok ikke engang ved. Til læsetræning og til fritidslæsning.
LYS I HÅRET
er historien om Santa Lucia. Den unge pige Lucia hjælper sin syge mor hen til den hellige Agates grav, så hun kan blive rask. Agata viser sig for Lucia, og moderen bliver rask. Nu vil Lucia være kristen og tjene Gud og hæve sin forlovelse med Paulo. Han raser, men Lucia står fast og sender ham sine øjne på et fad. Gud giver hende nye, smukke øjne, og hun hjælper de syge og fattige og også de kristne, som den romerske kejser vil dræbe. De kristne skjuler sig i de underjordiske gange. Lucia sætter lys i håret, så lysets brud lettere kan bringe maden hen til dem. Paulo er hævngerrig, men selv ikke kejserens mange soldater kan flytte Lucia eller brænde hende på bålet. Bogen er illustreret af Lisbeth Eugenie Christensen.
Anmeldelse
Lektør, Helle Andersen: For børn i 1. og 2. klasse er bogen dramatisk historieberetning og spændende at kunne give sig i kast med i december måned i forbindelse med skolernes luciaoptog. Kirsten Ahlburgs korte og knappe fortællestil, de præcise og velvalgte ord og vendinger, de velplacerede små dialoger og nutidsformen gør fortællingen særlig intens og levende. Lisbeth Eugenie Christensens sort/hvide illustrationer understøtter i høj grad teksten. En spændende læse- og billedoplevelse for børn på 7-9 år.
DE TRE TØNDER
er historien om julemanden. Nicolaus er en god mand, der altid hjælper andre, hvor han kan. Han bliver kendt for sine gaver og gode gerninger. Nicolaus bliver en meget gammel mand med et langt hvidt skæg. Nicolaus bliver helgen og kendt i hele verden. Mænd begynder at klæde sig ud som ham – rød kappe og langt hvidt skæg. De deler æbler og slik ud til børn. I Danmark begynder vi at kalde ham julemanden. Bogen er illustreret af Jarl Egeberg.
Anmeldelser
Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Bøgerne er letlæselige og egner sig som frilæsningsbøger til læsetræning. De giver læseren en god oplevelse/historie. Dansk Audiologopædi, Sanne Kjerstein Madsen: Bøgerne er rigtig gode at læse i indskolingen – både som den selvstændige frilæsning og til oplæsning. Indholdet kan meget nemt udvides til traditioner og vaner: hvorfor gør vi, som vi gør? Bøgerne er bestemt anbefalelsesværdige. Mon ikke der bliver kø på det lokale Skolebibliotek.