LÆSEVÆRKSTEDET, GRØNT NIVEAU – LÆSELET

I 1994 udtænkte jeg en ide. Nemlig at jeg skulle skrive lette romaner for voksne tosprogede og læsesvage voksne. Romaner, som var opdelt i fire niveauer efter sværhedsgrad, og romaner som talte til den voksne læser, selv om sproget var enkelt og historien let forståelig. Jeg blev redaktør på serien, som fik navnet Læseværkstedet, og samtidig blev jeg forfatter på serien. Det blev en stor succes og er det stadig, og der er udkommet over 50 bøger i Læseværkstedsserien, hvoraf jeg har skrevet en stor del. Men andre forfattere er også kommet til med årene. Der er et stort behov for mange titler til læsesvage unge og voksne. Bøger der er relevante, vedkommende og spændende. Er læselysten først skabt, fortsætter interessen og lysten til at fordybe sig i en god bog. Læseværkstedet har et stort udbud af frilæsningsbøger på forskellige niveauer. De fleste af bøgerne er ren fiktion, men nogle er inspireret af virkelige begivenheder.  Nedenstående er grønt niveau i Læseværkstedet, lix 11-15, og niveauet ligger over rødt niveau. Målgruppen er voksne tosprogede og læsesvage voksne. Enkelte bøger findes som fysiske bøger hos forlaget: http://Praxis.dk. De fleste bøger, der er udgået fra forlaget, findes i et mindre lager hos mig. De findes ligeledes som e-bøger og lydbøger på forlaget Saga: https://www.lrdigital.dk/soeg/?bookType=0&languageCode=&query=Kirsten%20Ahlburg&sort=0

DEN MØRKE GADE

handler om Lars, der går alene hjem fra diskoteket. Han går hen ad en lille, mørk gade. Her møder han tre unge mænd. De standser foran Lars. De ser ikke venlige ud. Lars bliver bange. Hvad vil de? Bogen kan også anvendes til læsesvage i folkeskolens ældste klasser. Pris kr. 60.

Anmeldelser

Folkeskolen, Tove Kettner Heiberg: Historien er enkel, miljøerne er realistiske og den er fortalt i et meget let sprog. Bogen anbefales til målgruppen.

Lektør Jytte Bræmer: Et godt tilbud til målgruppen læsesvage unge og voksne. Der er lagt op til debat om vold og samfundets håndtering af offer og forbryder.

Lektør, Mogens Bille: Det er en spændende, velfortalt historie, som tilbyder elementær læsetræning, men altså også samtale- og diskussionsstof. Det gør den både velegnet til selvlæsning og til fælleslæsning.

ET LILLE HÅB

handler om Pia og Marie, der har været veninder i mange år. De tager på telttur sammen og Pia forelsker sig i Hamid, som hun møder på stranden. Forelskelsen er ikke populær, hverken hos veninden eller Pias far. Der er alt for mange fordomme. Men der er et lille håb for de to unge. Bogen kan også anvendes til læsesvage i folkeskolens ældste klasser. Pris kr. 90.

Anmeldelser

Lektør, Jytte Bræmer: Bogen er et stykke brugslitteratur, hvis hovedformål er at dække et stort behov i forhold til danskundervisning af de nye danskere. Det gør den godt og sobert og placerer sig i næst letteste kategori i serien Læseværkstedet. Der er masser af stof til samtale og diskussion i undervisningssituationen, men vi mærker også efterspørgsel efter velegnede frilæsningsbøger på biblioteket af denne type, og dette er absolut et velegnet tilbud.

Lektør, Ingrid Jensen: En varm og realistisk historie. Bogen tilgodeser, som serien i øvrigt, unge læsesvage ved at vælge et enkelt sprog og en åben layout med mange og korte afsnit. Det rører ikke ved det kvalitative i form, indhold og de troværdige person- og situationsbeskrivelser, der også viser andre sider end hovedtemaet. Med sin aktuelle problemstilling er det en vedkommende bog, der rammer bredere end målgruppen. Den har bud til vore ældste elever, selv om hovedpersonerne er lidt ældre.

GULDKÆDEN

handler om Anne, der er en ældre kvinde. Hun bor alene i en lejlighed med sin hund. Hendes mand er død for 5 år siden. En aften da hun er på vej i seng, ringer det på døren. Udenfor står 3 unge mænd. De trænger ind i lejligheden og roder efter værdier. Anne bliver skubbet og slår sit hoved på et skab og falder. Politi og ambulance tilkaldes. Pris kr. 90.

Anmeldelser

Folkeskolen: Dette er en meget let bog, der giver et realistisk billede af en ældre kvindes hverdag. Bogen er velegnet til brug i specialundervisning af unge og voksne. Den kan også bruges som frilæsning.

Lektør, Carsten Nørby Sørensen: Kirsten Ahlburg er veteran indenfor lettilgængelige bøger for læsesvage unge, voksne og indvandrere. Hun har bl.a. skrevet en lang række bøger til serien Læseværkstedet. Det er svært at skrive bøger, der samtidig er tilgængelige for mennesker med læseproblemer, og alligevel har et emnemæssigt niveau, der kan fange også den voksne. Denne gang er kriminalitet temaet, hvor en ældre alene boende kvinde udsættes for et trick-røveri. Pludselig banker 3 unge mænd på, og de skubber til hende og tømmer hendes lejlighed for værdier, også hendes guldkæde. Jeg synes Kirsten Ahlburg som sædvanlig har skrevet en historie, der kan læses af læsesvage, og som ikke på nogen måde emnemæssigt taler ned til dem. Også unge og indvandrere vil kunne forholde sig til historien og dens morale. Oplagt til den evt. hylde med bøger for læsesvage.

HJÆLP, DET BRÆNDER

handler om Erik og Lotte, der holder fest hos naboen nytårsaften. Pludselig får de at vide, at deres hus brænder. De løber hjem så hurtigt, de kan. Deres lille datter, Julie, på 5 år ligger i huset og sover. Kan de nå at redde hende? Pris kr. 60.

Anmeldelse

Lektør, Birgitte Bornæs: En spændende og rørende historie om skyldfølelse, sammenhold og kærlighed. Bogen er rettet til en målgruppe, som vi ikke har meget at tilbyde, og den enkle hverdagshistorie er meget velegnet til formålet.

TAK, HR NIELSEN

handler om hr Nielsens nabo Gerda. Hun holder øje med sin nabo, der er gammel og ikke taler med nogen. I flere uger er der stille hos hr Nielsen. Det lugter grimt fra hans lejlighed. Er han syg eller….? Gerda vil ikke tænke tanken færdig. Pris kr. 50.

Anmeldelser

Lektør, Anny Skov Madsen: Det er et vedkommende tema om byens ensomhed, der er valgt til denne. Det er igen en velskrevet bog for læsesvage unge, voksne og indvandrere velegnet til refleksion, samtale og diskussion pga. enkle temaer og få personer.

Folkeskolen: Igen er det lykkedes for Kirsten Ahlburg at lave en overbevisende socialrealistisk fortælling i et let sprog. Den gamle mand beskrives udefra set igennem naboens og de handlendes briller. De kender ham ikke, men man aner, at han har haft et meget ensomt liv. Forfatterens skildring af den gamle mand nærmer sig “understatement”, og det virker stærkt. Her er en bog skrevet i et let sprog med et indhold, der lægger op til samtale. Bogen anbefales til målgrupperne.

TOGET

handler om Ole, der er lokofører. Det har han været i 22 år. Han er glad for sit arbejde, for han elsker at køre tog. Han kører mest på samme rute, som han kender ud og ind. Det er sent, da han kører den sidste tur. Alt er stille og roligt. Togets lygter lyser på skinnerne. Ole kan se noget mørkt. Noget der bevæger sig. Er det et dyr? Nej, det er ikke et dyr, det er en ung mand. Ole skriger højt, hans hjerte banker og han ryster, mens han hiver i bremsen. Ole er bange. Nu kan han oven i købet se to unge mennesker. Vil han ramme dem? Vil de dø? En dramatisk historie fra det virkelige liv. Pris kr. 103. Bogen er også udkommet på svensk.

Anmeldelser

Gruppeleder for DSB  fjern- og regionaltog, Allan Vinjegaard: Det er en dramatisk historie fra det virkelige liv.

Lektør, Else Maarie Reedtz Cohen: Kirsten Ahlburg beskriver de følelser og reaktioner, der rammer implicerede i ulykker godt. Det er en god og vedkommende historie, og den er godt fortalt. Den har et enkelt sprog og formår at bevæge læseren. En velfortalt og rigtig god bog for voksne læsesvage.

Tale-Høre-Nyt, Kristina Kristensen: Bogen er dramatisk og giver et indblik i bearbejdelse af en ulykke.

ULYKKEN

handler om Peter, der arbejder på et kontor. Han har altid meget travlt. Chefen vil gerne have, at han arbejder meget. Men Peter har også en familie. Han skal hente sin søn i børnehaven, han er sent på den. Han skynder sig ud i trafikken, og så går det galt. Pris kr. 53.

Anmeldelser

Lektør, Birger Hoff: I korte, men velfungerende sætninger uden orddeling og rent grafisk godt tilrettelagt med god brug af afsnit og dermed luft på siderne, fortælles en historie med udgangspunkt i en trafikulykke. Historien fungerer udmærket til både eftertanke og eventuel snak om børns og voksnes situation i konflikten mellem arbejde og familieliv.

Lektør, Søren Roth: Det er en rørende lille fortælling, som spiller på følelsesregistreret. Den giver et billede af vores fortravlede kultur med en evig konflikt mellem arbejdsliv og familieliv.

UTRO

handler om Mette og Mikkel, der er gift. De har arbejde, hus og børn. Mette har travlt. Det har Mikkel også. Men Mikkel får pludselig ekstra travlt. Han kommer sent hjem. Han henter ikke børnene. Hvad laver han?

Anmeldelser:

Lektør Lotte Klemens Thomhave: Bogen er nem at læse med et relevant emne. Det er interessant at høre både Mettes og Mikkels side af historien, og det kan fx åbne op for en god diskussion i undervisningen. Ligesom den åbne slutning kan gøre det. Utroskab er et emne, som mange kan forholde sig til. Anbefales til indkøb.

Uddannelsesbladet, Marianne Bindslev: Det enkle og mundrette sprog gør, at den kan læses af unge og voksne med begrænset ordforråd og uden de helt store læseerfaringer. Forfatteren falder ikke i den værste faldgrube, når det gælder  om at skrive relevant frilæsning til specialundervisning – det vil sige barnligt tutte nutte sprog og handling. I sig selv giver det fem stjerner fra denne anmelder.